Finansieringsmöjligheter

- från fonder och stiftelser för konst och kultur

Bidrag som skolor eller föräldraföreningar kan söka, fortlöpande ansökningstid

Kultur i skolan

Syfte: Vi beviljar bidrag till skolor som vill engagera en konstnär eller kulturarbetare för ett längre projekt. Gäller svenskspråkiga skolor inom grundläggande och andra stadiets utbildning och svenska språkbadsgrupper i finska skolor. 650 euro/kulturpaket, 10 timmar, professionell konstnär anställs. Antal kulturpaket som kan beviljas per år per skola är knutet till antalet elever i skolan.

Ansökningstid: Fortlöpande

Hur söka? Via elektroniskt formulär

Kultur på dagis

Syfte: Kulturfonden beviljar bidrag till enheter inom småbarnspedagogiken och förskolor som vill bjuda in en konstnär eller kulturarbetare för att arbeta med barnen i 10 timmar. Högst fyra kulturpaket à 650 euro/läsår/enhet. Man kan ansöka om 1-4 paket med samma ansökan. 

Ansökningstid: Fortlöpande 

Hur söka? Via elektroniskt formulär 

Bokpaket

Syfte: Svenska kulturfonden beviljar bidrag på max. 800 euro för bokpaket

Vem kan söka? Enheter inom småbarnspedagogiken, förskolor, eftisar och mornisar, skolor inom den grundläggande utbildningen och skolor på andra stadiet (även folkhögskolor med undervisning på andra stadiet). Ansökan kan göras av enheten eller skolan eller av en föräldraförening. Enheten kan få bidrag för bokpaket högst vart tredje år.

Ansökningstid: fortlöpande, men kan sökas av enheten högst vart tredje år

Hur söka? Via elektroniskt formulär

Kultur- och studiebesök

Syfte: För välplanerade pedagogiska studiebesök till konst- och kulturinstitutioner, vetenskapscenter, bibliotek och motsvarande institutioner.

Obs! Vi beviljar inte bidrag för resor till Stafettkarnevalen och Kulturkarnevalen.

Vem kan söka? Skolor och föräldraföreningar i samarbete med skolan

Ansökningstid: Fortlöpande, söks före genomfört besök, flera ansökningar per år möjliga

Hur söka? Via elektroniskt formulär

Studieresor i grupp inom utbildning och andra organisationer

Syfte: För studieresor som ordnas av läroinrättningar eller andra organisationer inom den svenskspråkiga utbildningssektorn.

Vem kan söka? Skolor eller föräldraförening i samarbete med skolan

Ansökningstid: Fortlöpande, söks före genomfört besök

Kultur på bibban, årlig ansökan

Syfte: Kulturfonden beviljar bidrag för kulturprogram på svenska på bibliotek. Målsättningen är att stärka bibliotekens roll som kulturförmedlande och identitetsskapande institution och inspirera till läsupplevelser. Projekten kan rikta sig till olika åldersgrupper, gärna grupper med specialbehov.

Ansökan kan gälla antingen ett enskilt tillfälle eller en kortare serie med evenemang av samma typ, t.ex. författarkvällar eller en termin av klubbverksamhet med externa ledare. Ansökan kan däremot inte innehålla flera olika typer av program, t.ex. en konsert, tre författarsamtal och en barnteaterföreställning.

Ansökningstid: Fortlöpande

Hur söka? Via elektroniskt formulär

Bidrag som skolor, föräldraföreningar eller kommuner osv. kan söka, specifik ansökningstid

Hallå TVÅ – språkmöten

Syfte: Bidrag på 1 000 – 5 000 euro för projekt som främjar möten mellan svenskspråkiga och andra språkgrupper. Projekten ska vara inkluderande, nyskapande och främja förståelse mellan olika kulturer och språkgrupper. De kan verka inom alla de områden som ingår i fondens uppdrag: konst och kultur, utbildning och medborgaraktiviteter.

Vem kan söka? Bidraget kan sökas av organisationer, föreningar, kulturinstitutioner, församlingar och andra religiösa samfund, kommuner, enheter inom småbarnspedagogiken och skolor på alla stadier, högskolor och universitet, aktörer inom den fria bildningen och av företag.

Ansökningstid: 1.-30.9

Hur söka? Via elektroniskt formulär

Ett bidrag för större projekt på 25 000 euro kan också sökas. 

Bidrag som föreningar kan söka, specifika ansökningstider

Kerstin och Ernst Ehrs stiftelse

Syfte: Stiftelsens ändamål är att främja fritidsverksamhet och kultur samt stöda vården av personer med utvecklingsstörning och funktionsnedsättning inom Vörå med omnejd.

Vem kan söka: Stiftelsen uppfyller sin målsättning genom att dela ut bidrag, understöd och stipendier till i första hand föreningar och sammanslutningar. Stiftelsen kan även bevilja enskilda personer bidrag för verksamhet som faller inom ramen för stiftelsens ändamål.

Ansökningstid: 1.10-31.10, årligen.

Hur söka? Ansöks via elektroniskt formulär

Harry Schaumans stiftelse

Syfte: Harry Schaumans Stiftelses uppgift är att stöda vetenskap, utbildning och kultur på svenska i Österbotten.

Vem kan söka? Understöd kan sökas av universitet, högskolor, organisationer och registrerade föreningar.

Ansökningstid: 3.1-28.2, årligen.

Hur söka? Ansöks via elektroniskt formulär

Vörå Sparbanks Aktiastiftelse

Syfte: Stiftelsen stöder barn, ungdom, studier, idrott, kultur och annan samhällsnyttig verksamhet på verksamhetsområdet.
Stiftelsen har som ändamål att främja sparandet och stöda hembygden i första hand i gamla Vörå kommun och skärgårdsdelen i Maxmo samt vårda Vörå Sparbanks traditioner.
Stiftelsen förverkligar sitt ändamål genom att ekonomiskt stöda verksamhet som främjar sparandet inom stiftelsens verksamhetsområde. Stiftelsen beviljar understöd och bidrag för verksamhet, som gynnar barn, ungdom, grundutbildning, studier, idrott, forskning och kultur samt annan samhällsnyttig verksamhet inom sitt verksamhetsområde.

Vem kan söka? Föreningar, studerande

Ansökningstid: Februari

Aktia Sparbanksstiftelse i Oravais

Syfte: Stiftelsens ändamål är att främja sparandet och stöda hembygden samt vårda sparbanksrörelsens traditioner på orten. Stiftelsen förverkligar sitt ändamål genom att ekonomiskt stöda arbete och forskning som främjar sparandet och genom att utdela understöd och donationer till mottagare verksamma inom stiftelsens verksamhetsområde. Ekonomiskt stöd ges även för att informera om resultatet av arbetet och forskningen. Stiftelserna samlar och tillvaratar därtill sparbanksrörelsens traditioner inom verksamhetsområdet.

Vem kan söka? Föreningar

Ansökningstid: Februari

Aktiastiftelsen i Korsholm

Syfte: Aktiastiftelsen i Korsholms ändamål är att främja sparandet och stöda hembygden samt vårda sparbanksrörelsens traditioner i Korsholm.
Stiftelsen förverkligar sitt ändamål genom att ekonomiskt stöda verksamhet som främjar sparandet. Stiftelsen beviljar understöd för verksamhet, som gynnar forskning, utbildning, kultur, barn, ungdom och idrott samt annan allmän- och samhällsnyttig verksamhet.
Understöd beviljas inte för redan genomförda projekt och inte heller för facklig eller partipolitisk verksamhet eller av kommun upprätthållen verksamhet eller enskilda personer.

Ansökningstid: Februari

Svenska kulturfondens årliga novemberansökan

Svenska kulturfondens ansökningsmöjligheter för projektbidrag är årligen öppen i november för grundläggande utbildning, eftis, förskola, småbarnspedagogik, fri bildning och grundläggande konstundervisning och gymnasiet.

Sporadisk utlysning av medel att söka:
LokalTapiola Österbotten, understöd till föreningar för att främja österbottningarnas välmående och livskraft.