Kontaktlista

Här kan du som lärare eller föreningsaktiv hitta kontaktuppgifter till kulturarbetare inom olika konstområden för kurser, projekt och evenemang. Du kan också hitta kulturarbetarnas egna förslag på kurser eller workshoppar de kan hålla. Givetvis så är det enbart förslag som kan anpassas till de förutsättningarna inom ditt sammanhang.

Ungdoms- och byaföreningar inom Korsholm och Vörå kommuner kan från SKAPA Korsholm-Vörå ansöka om Kultur på Uf-besök av kulturarbetare. Vänligen fyll i ansökan i det här formuläret

Kulttuurityöntekijät

Muun muassa opettajat ja yhdistysaktiivit voivat täällä etsiä eri taideaineiden kulttuurityöntekijöiden yhteystietoja kursseja, hankkeita ja tapahtumia varten. Löydät täältä myös kulttuurityöntekijöiden omia ehdotuksia kursseista tai workshopeista, joita he voivat pitää. Ehdotukset ovat ainoastaan esimerkkejä tarjonnasta. Otathan suoraan yhteyttä kulttuurityöntekijöihin, jos sinulla on erityisiä toiveita kursseista, hankkeista tai tapahtumista, jotka voisivat sopia toimintaanne.

Anna-Ulrika Fagernäs

Konstämnen

Lämplig för åldrar

Förslag på kursupplägg

Runors betydelse. Runor skall ljudas t ex. Hur låter Hagal? Som betydde hagel.
Kan vara roligt för barn/ungdomar att lära sig ett gammalt språk och skriva sina namn t ex eller tillverka en namnskylt med hela familjens namn.

Antal lektioner: En lektion kan man lägga upp så man har historisk teorikunskap ena delen och andra praktiskt.
Behov av material och verktyg: Stengodslera och en keramikugn.
Verktyg- Pinnar , snäckor, sten , benbitar som hittats i naturen . Pinnar används för tryckteknik och ristande i leran. Snäckor och ex stenar för mönster. Sandpapper för att fila bort vassa kanter.
Man använde också egen nagel för mönster, det ser ut som vågor när det är klart.
Lera, sandpapper, keramikugn behövs. 2-3 gånger eftersom den måste torka innan bränning och efterarbete. Kopp med vatten och papper.
Vill man tillverka en fettlampa behövs: lera, harts och någon form av djurfett (ister)
Jag vill gärna att de får lyssna på historisk musik när de jobbar som inspiration, om möjligt.

Tilläggas skall att jag inte har körkort så lera samt ugn bör finnas på plats.

Länkar

Jag är forntida tekniker som betyder experimentell arkeolog. Jag jobbar mestadels i stengodslera där jag tillverkar matlagningskärl, lampor för fett eller runor.
Jag har undervisat högstadieelever men också vuxna i Sverige .

Jag har tidigare för många år sedan gjort ett underlag för skola och barnomsorg med Stor Hälsinglands fornhistoria i form av 3 stora pärmar i läran om sin forntid stenålder- vendeltid. Detta underlag användes också att bygga en vikingaby i Hälsingland. Man kan göra så mycket med så lite bara man vet vad man vill.

Forntida teknik täcker skolämnen som naturvetenskap, utveckling, sinnens upplevelse, fantasin för problemlösning och känslan för djur och natur. Man kan t ex ha mörkerseende som innebär: Hur är det att göra saker i mörker utan lampor/solen? Det har jag specialarbete på. Smygtekniker på djur. Hur sätter man ner fotsulorna för att smyga med hela foten och kroppen likaså. Hälsa ingår, ergonomi, mathållning, jaktkunskap. Man kan göra fiskebeten av ben där man skär med en flintskiva (dock längre arbete och svårare) Man kan göra trummor och skallror. Berätta om forntida tro och livsåskådning. Berätta om gamla Gudar, både den finländska och skandinaviska som härstammar i si tur från Asien till viss del. Man kan måla gamla Gudar. Ja, vet ni…. Ni får nästan bestämma vad ni önskar .

Jag med mitt finns på: Anna Galtsdotter Design på fb.

Audun Nedrelid

Konstämnen

Lämplig för åldrar

Förslag på kursupplägg

Teknik: Animation/stop motion i 2D/3D (papper, modellera, dockor etc.)
Antal lektioner: 5-10 lektioner / klass
Elevantal: Max 20
Utrymmesbehov: Klassrum
Behov av material och verktyg: iPad (4st), papper, saxar, modellera etc.

Förslag på kursupplägg:
Att skapa animationsfilm har inga gränser! Du kan resa från havets botten till yttre rymden på några sekunder – utan kostnad.
Dessutom är det som en Kinderegg; du gör en berättelse, du får karaktärer till liv och du gör en film som du får lägga till ljud och musik till.

Fördelen med animering
– Det är lätt att anpassa, du behöver i princip bara en telefon eller en platta.
– Alla – oavsett ålder, kön, språk, bakgrund eller funktionshinder kan göra det.
– De som gör filmen kan vara helt anonyma.
– Ett universum skapas utanför verkligheten som man bor i.
– och inte minst, det är jättekul!

Animering passar alla åldersgrupper, men eleverna får ut mer av kursen från 3: e klass och uppåt.
Kursen är upplagd efter kriterierna för ett kulturpaket från Kultur i skolan som skolan kan söka hos Svenska Kulturfonden.
Jag önskar km-ersättning. Ta kontakt för mera information.

Jag kommer från Norge och är utbildad filmare och socialarbetare. Jag har arbetat med film och animering i över tjugo år och har haft animationskurser i Norge, Finland och andra länder. Bor nu i Finland (Kaskö) och arbetar med filmprojekt både lokalt och internationellt.

Länkar

Cecilia Berg

Konstämnen

Lämplig för åldrar

Förslag på kursupplägg

Ordkonst i varierande former. Kan innehålla kreativt skrivande i olika former, muntligt berättande, att bekanta sig med, läsa och lyssna på olika typer av text och berättande.
Innehållet kan jag anpassa enligt önskemål, ålder och olika upplägg.
Vid enskilda skolbesök/workshops går det med grupper upp till 20 personer förutsatt att lärare är med.
Men vid kurser/grupper med återkommande träffar är ett maxantalet i gruppen ca 12.
Utrymmet som krävs är ett klassrum eller motsvarande.
Material: penna och papper. Men det kan även uppstå behov av färgpennor, tusch eller vattenfärger eller andra pysselgrejer.

Länkar

Robot Workshop Finland

Konstämnen

Lämplig för åldrar

Förslag på kursupplägg

Robot Workshop Finland är ett företag med över 15 års erfarenhet av att hålla kurser, klubbar, temadagar och lärarfortbildningar inom teknik och programmering i skolor och för företag inom hela Svenskfinland. Vårt mål är att på ett roligt, kreativt och utmanande sätt lära ut nya kunskaper.

De workshopar Robot Workshop Finland erbjuder är 4-10h och ca 15 elever kan delta. Vanligt klassrum fungerar utmärkt och allt material ingår i priset.

Länkar

Sonja Backlund /SKAPA Korsholm-Vörå

Konstämnen

Lämplig för åldrar

Förslag på kursupplägg

Har er skola/daghem en keramikugn som fungerar men ingen i arbetsgemenskapen känner sig trygg i att använda? Vill ni som jobbar i skolan eller daghemmet lära er hur den fungerar och få en kort fortbildning i vad man kan göra med lera med barn i olika åldrar, vilka verktyg som behövs och var det går att beställa material?

Jag jobbar inom projektet SKAPA Korsholm-Vörå och har möjlighet att komma ut till er så länge projektet pågår som en del av min arbetstid. Vilket betyder att forbildningen är gratis för er, bortsett från eventuella materialkostnader. Uppskattad tidsåtgång för workshoppen från 3 lektioner á45minuter.

Före jag blev koordinator för projektet SKAPA Korsholm-Vörå har jag i 21år jobbat bildkonstlärare inom friabildningen med elever från 3år upp till pensionärer. Vid sidan om det har jag också tidigare haft utställningar och försäljning av egna keramiska produkter.

Länkar